Print VerstuurDeel

Getuigenissen

Bij aanvang van de opleiding was het mijn doel om na afloop de methodologie in theorie en in praktijk te beheersen. Nu stel ik echter vast dat het niet enkel gaat om het verwerven van een kennis. De opleiding heeft voor mij een verandering in mindset gecreëerd. In mijn functie denk ik nu veel meer dan vroeger: Is dit deel van de scope? Zitten we goed op schema? Als we deze verandering doorvoeren, wat zal dan de impact zijn? Projectmanagement aan EHSAL Management School is bijgevolg meer dan gewoon een cursus volgen!

Elies Neukermans, PMO-manager StepUp Consulting / 2017-2018


Projectmanagement kan je in een doorlooptijd van één week niet onder de knie krijgen.

De relatie tussen de verschillende knowledge areas en de verschillende processen doorheen een project is een belangrijk gegeven om projectmanagement goed te begrijpen en te kunnen toepassen.

In de jaaropleiding leer je dat er binnen projectmanagement zoveel parameters en processen zijn die juist op elkaar dienen afgestemd te zijn om een project te kunnen doen slagen.

Deze langlopende opleiding is sterk aan te raden omdat de detailaspecten van scope, time, cost, schedule, quality, risk, ... gedurende meerdere lesweken diepgaand worden behandeld.
Ook project recovery (hoe een misgelopen project alsnog redden) en agile projectmanagement kwamen aan bod.

Door zelf in teamverband een project uit te voeren volgens de principes van PMBOK kan je al een stuk de praktijk koppelen aan de pittige theorie. De case workshops worden doorheen het jaar uitgevoerd en lopen in blokken parallel aan de lessen. Deze case workshops moeten in het jaar regelmatig opgeleverd worden. Een terugblik op de case workshops leert dat dit zeer leerrijk is, en tegelijk ook wel intensief.

Conclusie: projectmanagement is een zeer interessante opleiding, nuttig voor elke professional, zowel de beginner als deze met jaren werkervaring. In elke les leer je bij.

Erwin Guetens, Technical & Quality Director Bureau Veritas Industry & Facilities Belgium / 2017-2018


Door de geleverde inspanning om deze cursus tot een goed einde te brengen en de opgedane ervaring, voel ik mij absoluut klaar om in mijn professionele omgeving een leidende rol op te nemen in grotere projecten dan tot nu toe. Ik weet nu dat ik de kennis en de gereedschapskoffer heb om de uitdagingen in die projecten aan te gaan en tot een goed einde te brengen.

Vandermeulen Pieter, Project Engineer bij Actemium, Cegelec Industry / deelnemer 2014-2015Ik ben de cursus project management op eigen initiatief gestart met de bedoeling professioneel te groeien en ambitie te tonen door te investeren in mijn carrière. Daarnaast leek het me een goede timing na een master diploma in engineering en met 3 jaar werkervaring op zak.
Projectmanagement trok me aan omdat dit me direct nuttig leek in mijn huidige functie als product development engineer. Daarnaast leek het mij een goede mix tussen technische en management skills die ontbraken in mijn master opleiding.

Het sterkste punt van de cursus bleek de diversiteit van de onderwerpen die aan bod komen. Naast de voor de hand liggende onderwerpen zoals scope, time, cost, quality, risk, wijdt deze cursus uit naar alle takken van projectmanagement volgens de methodiek van de PMBOK® Guide, Fifth edition. Dus ook onderwerpen zoals stakeholders, communicatie, integratie, humanresourcesmanagement en procurement worden behandeld. Ieder onderwerp werd voldoende in detail besproken tijdens de lessen en vervolgens toegepast in een groepswerk. Hoewel deze groepswerken uitdagend zijn om te combineren naast een full time job bieden ze zeker een meerwaarde om de theorie volgens een eigen interpretatie en routine om te zetten in de praktijk.

Filip Jonkergouw, Product Development Engineer, Materialise / deelnemer 2013-2014


De Projectmanagement opleiding van EMS is wat ik dacht te mogen verwachten: één en al praktijkgericht en methodologisch mooi onderbouwd.

Het biedt vanuit diverse invalshoeken inzichten in het projectmatig werken en is absoluut bruikbaar voor concreet werk in het professioneel leven. Ik kan getuigen dat gemotiveerde docenten ons tips en tricks hebben aangeboden om projecten tot een succes te brengen, elk vanuit hun praktijkervaring. Ze zetten je aan tot liefde voor het vak.

Het kader is gebouwd op de fundamenten van de PMBOK® Guide (4th edition), een rijkdom aan projectinformatie. Tijdens de opleiding heb ik mij wegwijs kunnen maken in de 42 processen, de 9 knowledge area’s en de fasen die elk project kenmerken. De beproefde methodologie smaakt echt naar meer.

Al bij al is de opleiding intensief. Je wordt er in teamverband stapsgewijs doorheen de methodologie en de toetsing aan de praktijk geloodst. Je werkt samen deelopdrachten van een case uit. Je krijgt niettemin een hechte band met je teamgenoten.

Ik heb er echt enorm veel bijgeleerd. Wat mij betreft is het een succesverhaal. En absoluut waar voor je geld!

Kris Dumon, Management Consultant, D-Sense / deelnemer 2010-2011


Ondanks het feit dat ik beroepsmatig slechts zijdelings bij projecten betrokken ben, wilde ik me uit interesse graag in de geldende projectmanagement standaarden en procedures verdiepen. Aan de hand van de EMS cursus ‘Projectmanagement’ is dat ook gelukt. De cursus is goed opgebouwd en werd door ervaren lesgevers gedoceerd. Dit laatste is een belangrijke troef van het programma. Enthousiaste projectmanagers delen hun ervaringen met de cursisten en doorspekken de lessen met anekdotes en uit het leven gegrepen voorbeelden. Dit maakt de leerstof concreter en meer bevatbaar. Verder krijg je veel ‘tips en trics’ die ook in het gewone leven toepasbaar zijn. Ondanks het feit dat het volgen van intensieve en interactieve lessen na een drukke dagtaak niet altijd even evident is, konden de lesgevers me steeds boeien. Het was een interessant en boeiend jaar waarin ik veel nieuwe zaken geleerd heb (zowel met betrekking tot projectmanagement als met betrekking tot het managen van een team bestaande uit diverse persoonlijkheden). Ik zou de cursus dan ook aan iedereen, die voldoende tijd en energie in de opleiding wil en kan investeren, aanraden.

Katrien Swerts, Advisor, IWT / deelnemer 2010-2011


Ik heb de opleiding Projectmanagement ervaren als een leerrijke en intensieve opleiding die alle facetten van projectmanagement volgens de PMBOK® Guide diepgaand behandelt.
De verschillende kennisdomeinen van de PMBOK® Guide werden met voorbeelden toegelicht door docenten met veel praktijkervaring.
Met deze opleiding heb ik een bredere en volledigere kijk gekregen op alle aspecten van projectmanagement gebaseerd op de PMBOK® Guide.
In de loop van de opleiding dient een projectmanagement case in teamverband te worden uitgewerkt.
Door de uitwerking van de case, hebben we de technieken die in de colleges werden aangereikt ook effectief toegepast en hebben we daardoor ook de voordelen en beperkingen van de technieken ervaren. Dit was verhelderend.

Frederik Noë, Senior Product Architect, Vasco Data Security / deelnemer 2010-2011


Deze cursus is zowel theoretisch als praktisch.  De kennisdomeinen komen ruim aan bod tijdens de sessies.

De opleiding is best wel intensief, maar zeker de moeite waard omdat je op korte tijd zeer veel bijleert en goed omkaderd wordt. Bovendien levert het werken in team een unieke ervaring op doordat je veel van de andere teamleden kan leren.

Nathaly Vermeulen, Business Support Assistant bij G4S Cash Services Belgium nv / deelnemer 2008-2009


Onder  het motto ‘Projectmanagement is an art, not a science’ wordt je ondergedompeld in de international erkende methodiek van de PMBOK® Guide. De docenten van EHSAL brengen op gepassioneerde wijze hun inzichten op de 9 kennisdomeinen van projectmanagement over op de groep en lichten ook telkens praktisch toe. Een groot deel van de kennisvergaring doe je op bij het uitwerken van een groepscase, waarvoor je in team gedurende heel het jaar regelmatig samenwerkt en de theorie overbrengt naar de praktijk. Deze combinatie van theoretische onderbouw en praktische uitwerking in team maken dat de gekozen werkwijze, de praktische leermomenten en het functioneren in team de meerwaarde aan de cursus geven. De combinatie met een druk professioneel leven maakt de uitdaging natuurlijk nog groter, maar tegelijkertijd des te interessanter. Kortom, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in projectmanagement en zich hier ten volle voor wil geven.  

Jo Van Emelen, Modality Manager & Application Specialist, Dräger Medical Belgium nv / deelnemer 2008-2009


Sinds enkele jaren kreeg ik via mijn vorige werkgever enkele projectmanagement opdrachten toegewezen.  Desondanks een interne opleiding projectmanagement gevolgd te hebben, werd ik in de praktijk met verschillende vragen geconfronteerd waarop ik niet meteen een antwoord had.  Hoe bereken ik bv. de slaagkans van mijn project ?  Hoe bereken ik de optimale toewijzingsverdeling tussen junior en senior profielen ?  …

De projectmanagement opleiding via EMS biedt meer dan een theoretisch antwoord.  In een groepscase word je geacht autonoom in groep een project uit te werken waarin alle facetten van projectmanagement aan bod komen.  Om al deze project deliverables kwalitatief en tijdig te kunnen opleveren, moet de groep nauwgezet samenwerken. Het succes hiervan wordt bepaald door de mate waarin je de projectmanagement vaardigheden beheerst.  Soft skills spelen hier een voorname rol.  De aanvullende module “projectsucces via mensen” reikt u als projectmanager verschillende technieken (o.a. MBTI) aan om een succesvol team samen te stellen en deze te laten samenwerken. Ondanks het feit dat projectmanagement al een zeer intensieve opleiding is, geeft deze module u wellicht een verrijkende blik over uzelf als persoon, uzelf als leidinggevende en over uw team. 

Als freelance projectmanager streef ik topkwaliteit na.  Dankzij deze cursus ben ik op heden projectmanager in een grote complexe organisatie waarin ik meerdere grote projecten begeleid.

Jim Verbist, Zaakvoerder Reliable IT Services bvba / deelnemer 2006-2007


Naast een theoretische toelichting van PMB0K® Guide in de uitstekend gedoceerde lessen door Project Management Professionals (PMP)®, is de rode draad in deze opleiding de case.

Didier Brackx zorgt er met zijn intense en permanente opvolging van de verschillende teams voor dat je het theoretische gedeelte ook in praktijk kunt toepassen op een ‘echt’ project. Projectmatig denken wordt een manier van leven, nadat je begrepen hebt waar je op welk moment aandacht moet aan besteden in elke fase van je project.

Een grote discipline en doorzettingsvermogen is zeker een vereiste, maar de verplichte groepssamenwerking leert je ook werken aan je managementcapaciteiten in het algemeen en is dus een mooie extra uitdaging voor actievelingen met managersambities uit om het even welke sector.

Suyin Aerts, Salesmanager Belux Marithé & François Girbaud / deelnemer 2005-2006


"Wat bezielt een 38- jarige om een postgraduaat te behalen ?" Vanuit m'n basisopleiding als Industrieel Ingenieur heb ik steeds een tekortkoming ervaren. Deze bestond erin dat ik eigenlijk te weinig inzicht had in de bedrijfsvoering van m'n werkgever en de vele klanten waarmee ik beroepshalve projectmatig omga. Ik was de mening toegedaan dat ik m'n persoonlijke doelstellingen niet kon halen zonder hierover een gedegen opleiding te volgen. Een korte screening van de mogelijkheden gaf me al snel de indruk dat ik bij EHSAL moest zijn. Met de modulaire opleiding "Postgraduaat in Industrieel Ondernemingsbeleid" bood , met de opleidingen "Bedrijfskunde", "Businessgame Ecoman" en "Projectmanagement", zich de perfekte oplossing aan. Daar waar inhoudelijk de opleiding "Bedrijfskunde", gegeven door een aantal topdocenten en boeiende professionals, zich op de economische aspecten van een onderneming en zijn omgeving focust met aanreiking van een grote toolbox om performances te meten, biedt de opleiding "Projectmanagement" een strak keurslijf, zijnde de PMBOK® Guide, aan om projecten professioneel,doeltreffend en succesvol aan te pakken. De focus in deze opleiding ligt sterk op het projectteam en teamwerking.
Als kers op de taart heb je nog het bedrijvenspel in de opleiding "Businessgame Ecoman". Zeer sterk aanleunend bij de hiervoorgenoemde opleidingen krijg je "spelenderwijs" inzichten in managementbeslissingen, marktevoluties en concurrentiebeleid. De bedrijfseconomische inzichten bekomen uit "Bedrijfskunde" en de teamwerking uit "Projectmanagement" maken dat deze intensieve dag een boeiende samenvatting vormt.
Kortweg kan ik stellen dat Ehsal absoluut voldoening heeft gegeven t.a.v m'nnoden en verwachtingen. Ervaringsgewijs wil ik er wel aan toevoegen dat je deze opleiding best met de nodige professionele ervaring kunt aanvatten om de verschillende belichte kennisgebieden te kunnen plaatsen in een onderneming.Tevens kan ik de gekozen volgorde zijnde Bedrijfskunde, Projectmanagement en Businessgame Ecoman aanbevelen.

Serge Taets, Technical Business Development Manager, Van Genechten Packaging / deelnemer 2003-2004


De opleiding Projectmanagement heb ik vooral gekozen omdat ik geïnteresseerd was in het aanleren van een projectmethodiek, een kader aan de hand waarvan projecten kunnen uitgevoerd worden. Meer bepaald wilde ik weten waaraan men aandacht moet besteden tijdens een project.
Doordat deze opleiding dieper ingaat op de 9 kennisdomeinen en de iteratieve processen, werd aan deze vraag voldaan.
Hoewel de opleiding behoorlijk tijdsintensief was, ben ik blij dat ik deze gevolgd heb.
Projectmanagement is geen techniek die men kan leren, het is eerder een visie en/of manier van denken die allesomvattend is en men vooral leert door het te doen. Gedurende de opleiding heb ik geleerd van mijn teamleden, de ervaringen binnen het team en door het uitwerken van de case.

Koen Ponnet / deelnemer 2003-2004


Om geen tijd verloren te laten gaan in mijn drang naar carrière ben ik kort na mijn eerste werkervaring op zoek gegaan naar een aanvullende opleiding. Die opleiding moest me meer leren over één of andere managementtak. Al vlug had ik door dat ik me, vanuit mijn technische
achtergrond als ingenieur best bijschoolde in projectmanagement.
Het programma dat de EHSAL Management School voorstelde stak sterk uit boven andere cursussen in diezelfde prijsklasse. De keuze was dus snel gemaakt!
Omwille van mijn beperkte kennis in (project)management was deze opleiding een beetje een sprong in het duister. Gelukkig had het programma er niet om gelogen. De inhoudelijk sterke cursussen samen met de praktische case doorheen het academiejaar zorgden er voor dat ik nog
tijdens de opleiding projectmanager van beroep ben geworden. Een keuze die ik vandaag zeker niet betreur. Projectmanagement vormt voor mij, de ideale mix tussen techniek enerzijds en management anderzijds.
Dat ik voor de opleiding “Master in Industrieel Ondernemingsbeleid” ging, lag voor mij van in het begin vast. Vandaag is dit de officieel erkende opleiding “Postgraduaat in Industrieel Ondernemingsbeleid”. Omdat ik al een aanvullende studie economie en bedrijfskunde had gevolgd
koos ik in deze Master opleiding voor het programma Business Intelligence en niet voor het programma Bedrijfskunde dat door de meeste studenten gekozen wordt. En inderdaad, samen met het business game Ecoman is de cirkel rond. Vandaag begrijp ik “the broader picture” van het reilen
en zeilen op het strategische, tactische en operationele niveau van een goed georganiseerd bedrijf.
Vandaag ben ik klaar om niet enkel projecten binnen budget, scope en tijd op te leveren maar tevens mee te denken over het projectportfolio vanuit een business perspectief.
Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een vrij onbekend pad. Vandaag ben ik een heel tevreden Master in Industrieel Ondernemingsbeleid met een brede kijk op de verschillende facetten van het bedrijfsleven.
Dank u wel, EMS, voor de leerrijke opleiding.


Toon Scheirlinckx, Projectmanager Belgacom Mobile NV / deelnemer 2003-2004 
Volg ons op Instagram Volg ons op Facebook Volg ons op twitter Bezoek ons op YouTube Bezoek ons bij LinkedIn